Сачева: Раздаваме по 24 лв., ама ако имате дете до 14 и сте в неплатен отпуск

Общество
09:00 - 26 Ноември 2020
6867
Сачева: Раздаваме по 24 лв., ама ако имате дете до 14 и сте в неплатен отпуск

"Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателя си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лв. дневно, за които говорим". Това заяви в студиото на Нова ТВ социалният министър Деница Сачева.
 
Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни. Вече имаше и затворени бизнеси от 28-ми октомври, защото имаше въведени различни ограничения на местно ниво. Стараем се помощта да достигне до всички. Разглеждаме различни опции и казуси", обясни тя.
 
Сачева добави, че тази помощ е предвидена за около 50 хиляди души, а по нея ще може да се кандидатства от понеделник.
 
Министърът съобщи, че 356 хиляди души са засегнати от издадената вчера заповед. Именно това е причината социалното министерство да има готовност да разшири средствата предвидени за подкрепа, обясни тя. Парите ще бъдат получени от хората в рамките на 10 дни.
 
Тя добави, че ако работниците имат проблем с работодателите относно процеса, могат да подадат жалба към министерството.
 
"Тези 24 лв. дневно представляват схема – 80/0, защото те представляват 80% от минималната работна заплата, а работодателят не участва. Тоест всеки работодател има възможността да комбинира различни мерки. Той би могъл да използва и схемата 80/20 за част от своя персонал", обяви Сачева.
 
"Мярката за гледане на деца до 14 г. възраст се отнася за хора, които работят и са в неплатен отпуск и за самонаети лица, които могат да подадат декларация, че към този момент не могат да работят, защото трябва да гледат детето. Тогава те ще имат право да получат 610 лв. Мярката ще важи и за безработни хора, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда", обясни министър Сачева.
 
Тя добави, че съществува и мярка за краткосрочна заетост, която също се отнася до самонаетите лица. Обезщетението там е в размер на 290 лв.