Сачева: С мярката 60/40 ще запазим 165 000 работни места

2500 души са се възползвали от помощта за подпомагане на семейства в неплатен отпуск

Новини
22:03 - 08 Май 2020
3130
Сачева: С мярката 60/40 ще запазим 165 000 работни места

В момента се правят изключително много тестове в страната. На този етап решението е разумно, обмислено и обосновано. Много от хората се оплакват, че чисто физически не им се отразява това, че не участват в социума. Затова са отпаднали и някои от ограничителните мерки, каза социалният министър Деница Сачева.

В предаването „Панорама“ по БНТ тя посочи, че не се говори толкова за разхлабване, колкото за умереност и отговорност. Сачева увери, че държавата прави необходимото, пише Novini.bg.

„98 000 е нетното число на хората без работа, процентът е около 8,2. Но е рано още да кажем, динамично е това число. Същия този период 21 000 намериха работа. Рано е да правим кардинални изводи. Трябва да кажем, че мярката 60:40 забави регистрацията на безработни“, коментира министърът.

Тя каза, че много хора се опитват да представят изкривен образ на мярката. И посочи, че от мярката са се възползвали музеи, театри, „Профилм“ – дружеството, което озвучава всички анимационни филмчета, фирми от преработващата промишленост.

„Мярката работи за различни субекти както за големи, така и за малки“, подчерта Сачева.

И добави – условието е да се запазят работните места за периода на извънредното полжоение и три месеца след това.

"Тези пари са за заплати на хората", каза още Сачева.

375 лв. са за подпомагане на семейства в неплатен отпуск, като от тази мярка са се възползвали 2500 души.

Помощ има и за земеделието, каза Сачева.

Социалният министър се засмя на изказването на депутата от БСП Георги Свиленски относно коментара му за необходимите мерки за справяне в кризата.

"Нека да говорим за това как да помагаме на хората, но и да не разрушаване принципа, на който почива социалната система. Доверете ми се и вие, че мярката 60/40 е работеща. 165 000 места ще бъдат запазени благодарение на тази мярка", коментира Сачева.