Сачева се опъна на бизнеса: Не, ще вдигнем минималната заплата на 650 лева!

Актуални новини
01:55 - 10 Септември 2020
11178
Сачева се опъна на бизнеса: Не, ще вдигнем минималната заплата на 650 лева!

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се опъна на едрия бизнес и отсече, че министерството й все пак ще предложи и отстоява увеличението на минималната работна заплата. Предвидено е тя да стане 650 лв. при 610 лв. досега. Само преди ден председателя на организацията на едрите работодатели Васил Велев рязко се възпротиви на увеличението на минималната работна заплата и настоя тя да не се променя.

"Категорично не сме съгласни. Минималната работна заплата трябва да се повиши до 650 лева. У нас тя е най-ниска и се работи в посока това да се промени", каза ресорният министър Деница Сачева по темата за замразяването на минимална цена на пазара на труда. 

Според нея с увеличението ѝ ще се направи крачка напред в политиката на доходите. Минималната заплата трябва да се вдигне с 40 лева от 1 януари догодина и да стане 650 лева. Замразяване й беше поискано от бизнеса заради кризата - пандемията и свързаната с нея безработица свиват печалбите и парите за инвестиции, твърдят част от работодателските организации.

Чрез мярката 60/40 се намалиха хората, работещи без договори. Изсветли се сектора на хотелиерството и ресторантьорството, защото, за да получат подкрепа по мярката, трябва да няма хора без трудови договори, заяви Сачева. 

Около 30% от безработните са от сектор хотелиерство, ресторантьорство и туризъм. Едва 20% от сезонните работници са имали право да работят тази година. „Може би ще има повече безработни в сезонната работа и за зимния сезон, това е и една от причините да приемем предложението на синдикатите за увеличение на размера на обезщетението за безработица“, обясни Деница Сачева. Това увеличение е временна мярка, приета да се изпълнява до края на годината, като дневното обезщетение е увеличено от 9 на 12 лева на ден.

Безработицата в момента е 7,9%, обяви социалният министър и подчерта, че без приложените мерки тя би била около 14%. Цел на социалното министерство е да запази процента на безработица до 8% до края на тази година.