Съд в Испания отмени блокадата на 200 000 души в Каталуния

Властите свързват новите огнища със сезонните селскостопански работници

Свят
12:26 - 13 Юли 2020
2182
Съд в Испания отмени блокадата на 200 000 души в Каталуния

Местен съд отмени заповедта за налагането на карантина на над 200 000 души в испанската област Каталуния след ръст заразените с новия коронавирус (COVID-19), съобщава "Франс прес".

Властите на Каталуния разпоредиха изолацията на град Лерида и околностите седмица след като районът беше поставен под по-малко строга блокада.

"Окръжният съд в Лерида реши да не ратифицира мерките на решението от 12 юли", написаха от каталунския върховен съд в профила си в "Туитър", въпреки че решението може да бъде обжалвано.

Началникът на каталунските здравни власти Алба Вержес заяви, че властите търсят начини за решаване на правния въпрос, като настояват, че мерките са от решаващо значение.

"Не бихме ги предприели, ако не беше абсолютно необходимо", каза тя пред местно радио и призова жителите да останат в домовете си въпреки решението на съда.

В Испания вече са идентифицирани над 70 клъстера на короновируса, като районът около Лерида е сред най-засегнатите.

Властите свързват новите огнища със сезонните селскостопански работници, които берат плодове в Северна Испания.

Други клъстери бяха идентифицирани в северозападните области Галисия и Страната на баските, където в неделя се проведоха първите регионални избори в страната от началото на пандемията.