Съдът: „Росенец“ вече официално е плаж

Делото за парка на Ахмен Доган продължава

У нас
17:48 - 19 Април 2021
1273
Съдът: „Росенец“ вече официално е плаж

С решение на Върховния административен съд ивицата в парк "Росенец" официално е призната за плаж.

Близо година след протестите и половин година, след като Агенцията по кадастър изготви специализирана карта на плаж „Росенец-изток“, ивицата официално получи статут на такъв.

Решението за вписване в кадастъра на плажа край лятната резиденция на Доган се забави заради обжалване от фирма, свързана с почетния председател на ДПС.

Съдът отложи делото за парк "Росенец" заради липса на вещи лица. Аргументите им са, че това е самозалесила се територия, обрасла с дървета и храсти.

Делото не е приключило, но плажът е вписан с предварително изпълнение, предаде бТВ. Площта му е 1412 квадратни метра, от които близо една трета са бели дюни.

"Съдът именно това казва, че няма нужда да се спира изпълнението на тази заповед, а той трябва да се нанесе. Плажът си е там, той си е плаж, няма как да се промени, освен ако няма някакво природно бедствие или нещо такова. В картата се регистрира имота така, както съществува на мястото", каза инж. Светла Кутлева, нач. Агенция по геодезия, картография и кадастър-Бургас.