Съдът даде ход на делото за наводнението в с. Бисер

Актуални новини
18:42 - 04 Януари 2022
1647
Съдът даде ход на делото за наводнението в с. Бисер

Близо 10 години след наводнението, което опустоши село Бисер и отне 8 човешки живота, Районният съд в Харманли даде ход на делото с разпит на свидетели.

За обвинението срещу бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова прокурорът по делото Румяна Зайкова поясни:

"Обвинението, което е повдигнато на госпожа Узунова, е за причиняване на смърт по непредпазливост при допускане на наводнение. Както знаете, на 6 февруари 2012 година се скъсва язовирната стена на язовир "Иваново", което на практика заличава почти цялото село Бисер. Има осем жертви при това наводнение".

Самата обвиняема Ирена Узунова посочи, че години след трагедията обвинението остава неясно:

"В обвинителния акт няма ясно изразено какво като областен управител е следвало да правя и не съм направила, заради което да ми е повдигнато обвинение", каза бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова.

Първи по делото "Бисер" днес бе разпитан бившият кмет на Харманли Михаил Лисков. Той заяви, че язовир "Иваново" е бил собственост на Министерството на отбраната и Общината е нямало как да предотврати случилото се.

"Категорично аз съм направил всичко възможно в рамките на закона, за да бъде предотвратено това бедствие, което се случи."


Предвидени за разпит са 88 свидетели и още 11 вещи лица. Очаква се съдът в Харманли да заседава още три дни