Съдът даде зелена светлина на завода на Румен Вълка

Поводът за съдебния спор е решение на директора на РИОСВ в последните дни от управлението на ГЕРБ през 2021 г.

Общество
16:43 - 24 Ноември 2022
1778
Съдът даде зелена светлина на завода на Румен Вълка

Административният съд във Велико Търново на първа инстанция даде зелена светлина на проекта на дружеството "Петрургия", свързвано с бизнесмена Румен Гайтански, да разшири двойно мащаба на бъдещия си завод за каменна вата в село Върбовка, Павликенско.

Решението е обявено в понеделник - денят в който и областната екоинспекция   отложи провеждането на експертния екосъвет за енергийния източник на планирания завод - най-голямата по мащаб на Балканите инсталация за горене на отпадъци.

Поводът за съдебния спор е решение на директора на РИОСВ в последните дни от управлението на ГЕРБ през 2021 г. Тогава "Петрургия" получава разрешение да не минава през процедурата за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на плана си да удвои мащаба на бъдещия си завод. Първо намерението минава безпроблемно в общинския съвет на Павликени, а след това и в РИОСВ, въпреки че строежът се разширява двойно, а сред земите, върху които ще се разположи, има и държавни, и общински - според жалбата по делото.

По време на предишното правителство областният управител обжалва заоведта на РИОСВ, като се аргументира с огромния риск за здравето на хората в региона от завода. Съдът обаче приема, че областният управител няма правен интерес и не може да защитава обществения интерес. Това било работа или на прокуратурата, или на засегнатите граждани.

Определението може да се обжалва. То е публикувано без да става ясно кой съдия се е произнесъл.