Съдът категоричен: Наше министерство нарушило санкциите срещу Русия

Решението за класиране на фирма следва да бъде отменено

Новини
09:03 - 01 Април 2023
4927
Съдът категоричен: Наше министерство нарушило санкциите срещу Русия

Министерство на образованието и науката е нарушило санкциите срещу Русия в областта на обществените поръчки, като не е отстранило от процедура свързана с руски гражданин фирма.

Министерството необосновано е предоставило време извън законовите срокове на IT компанията „Софтлайн“, която междувременно е прехвърлила собственост, за да не попада под санкциите.

Решението за класиране на фирмата следва да бъде отменено, а процедурата – върната на етап преглед на представените документи.  

Това реши окончателно Върховният административен съд, като потвърди предходното решение на КЗК по случая. МОН реши да упорства докрай и да обжалва решението на антимонополната комисия, но сега губи и в административния съд. Случаят повдигна въпроси и за други сключени договори от публични органи с фирма „Софтлайн“.

Тя се яви като участник в поръчка на МОН за поддръжка на средата за дистанционно обучение, базирана на Google Workspace . Поръчката бе обявена след влизане в сила на 8 април на европейските санкции спрямо Русия в областта на обществените поръчки, които ограничават сключването на договори с контролирани от руски дружества или граждани фирми. В тази връзка от всички кандидати е изискано да декларират, че не нарушават ограниченията.

„Софтлайн“ също е подала такава декларация, но при проверка от страна на комисията се оказва, че декларирането не отговаря на реалността. Към този момент 55% от капитала в едноличния собственик на фирмата – „Софтлайн Холдинг ПЛС“ е контролирана от руския гражданин Игор Боровиков.