Съдът на ЕС отказа на Кипър да защити прочутото сирене "Халуми"

Никозия иска да се махне търговската регистрация на марката на компания у нас заради сходно звучене

Любопитно
17:27 - 03 Май 2023
2105
Съдът на ЕС отказа на Кипър да защити прочутото сирене "Халуми"

На открито съдебно заседание днес в Люксембург Съдът на ЕС отхвърли изцяло иска, подаден от кипърската Фондация за защита на традиционното кипърско сирене "халуми" срещу Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) и две компании в България и Швеция за използваните от тях конкурентни търговски марки.

С произнесеното днес решение Съдът на ЕС обяви за неоснователни всички правни аргументи, повдигнати в жалбата на кипърската фондация.

Тя поиска да бъде анулирана регистрацията на търговската марка на гриловано сирене на компания в България заради сходното ѝ звучене с името на произвежданото на острова сирене "халуми".

В иска, подаден през февруари миналата година, фондацията посочва като основание нарушение на Регламента за търговските марки на ЕС.

Според нея са налице и сериозни грешки на апелативния състав на европейската служба за интелектуална собственост при оценката на притежаваната от фондацията колективна марка на ЕС за "халуми", специално на нейната отличителност и репутация.

Съдът не намери нарушения по законосъобразността.

Решението може да бъде обжалвано в рамките на два месеца от съобщаването му, се посочва в официалното изявление. 

Кипърското традиционно сирене "халуми/хелим", както се нарича от кипърските гърци и от кипърските турци, е регистрирано като продукт със "защитено наименование за произход" в ЕС през 2021 г.