Съдът на Косово отхвърли призив за предсрочни избори

Посолството на САЩ призова за спазване на съдебното решение

Свят
12:56 - 29 Май 2020
1010
Съдът на Косово отхвърли призив за предсрочни избори

Топ съдът на Косово отхвърли искане на временно изпълняващия длъжността премиер Албин Курти за провеждане на предсрочни избори след разпадане на коалицията и подкрепи президентски указ, който призовава политиците да се разберат и да сформират нов кабинет, информира АФП.

Косово е в политическа криза от март. В началото на годината Курти пое управлението на страната.

Докато Курти призовава за предсрочни избори, президентът Хашим Тачи възложи мандат на партията, завършила на второ място на изборите през октомври, да формира ново правителство.

След разглеждане на оплакване от лагера на Курти, Конституционният съд постанови в съобщение, че "оспорваният президентски указ" е "в съответствие" с конституцията. Лявото Движение "Самоопределение" на Курти няма "власт да блокира формирането на правителство в един изборен цикъл", поясни съдът.

Привържениците на Курти реагираха бързо и призоваха за национален протест на 5 юни.

Хиляди хора в центъра на Прищина "репетираха" с протест със спазването на мерките за социална дистанция преди съдебното решение.

Новият кандидат за премиер, номиниран от Тачи, се очаква да се опита да сформира коалиция. Тачи номинира Авдула Хоти от дясноцентристката партия Демократична лига на Косово.

От Демократична лига на Косово обявиха, че имат гласовете за мнозинство, тъй като са подкрепяни от други опозиционни партии.

Във "Фейсбук" Тачи призова всички партии и институции да "покажат политическа зрялост, уважение и ангажимент за спазване на закона и реда". Той смята, че пред Косово има много предизвикателства и поради тази причина не трябва да се губи време за сформиране на правителство.

Посолството на САЩ призова за спазване на съдебното решение.