Съдът оневини "терориста" Мохамед от Бургас

22-годишният младеж вече е с мярка "подписка"

Общество
12:01 - 18 Януари 2022
3403
Съдът оневини "терориста" Мохамед от Бургас

Мохамед Абдулкадер е невинен. Това е решил Специализираният наказателен съд по делото срещу обвинения за тероризъм 22-годишен младеж.

Абдулкадер, който е с българско и сирийско гражданство, е оправдан изцяло по първоначално повдигнатото му обвинение. Мярката му за неотклонение пък е изменена от „домашен арест“ на „подписка“.

Прокуратурата може да протестира оправдателната присъда в 15-дневен срок пред Апелативния специализиран наказателен съд.

„Ако не ги е срам, да протестират“, каза пред „Флагман“ адвокат Ивайло Найденов, който потвърди информацията за оправдателната присъда. Той защитаваше Мохамед в спецсъда.

Припомняме, че Абдулкадер бе арестуван през юли 2020 г. заради участие във военни действия на страната на терористични групировки в Сирия. Баща му, който е сириец, но е женен за българка, ръководил бойна група там.

Мохамед е роден в София през 1999 г., но е израснал и учил в Бургас.

От Специализираната прокуратура го предадоха на съд през февруари 2021 г. Обвинението към младежа бе, че между 2017 и 2019 г. напускал страната пет пъти през ГКПП „Малко Търново“, за да върши убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да създаде смут и страх в населението на чужда държава.

Мохамед бе държан под стража повече от година. През август 2021 г. мярката му за неотклонение бе изменена на „домашен арест“, който младежът прекара на адреса си в бургаския жк „Меден рудник“. Сега той е пуснат на свобода с „подписка“.

Адв. Найденов коментира: „Съдът ясно и точно си каза - единодушно приемат, че не са събрани доказателства, че той е участвал в каквито и да било действия на територията на чужда държава, както твърди прокуратурата. Още повече че по време на съдебното следствие се събраха доказателства за едно от пътуванията заедно със съученици в Мармарис на абитуриентски бал, както и за друго пътуване с леля му и мъжа й – до Одрин и обратно. Така че ако това е участие в терористични действия...“