Съдът оправда доктора, застрелял Жоро Плъха

Крими
18:01 - 18 Юли 2019
15164
Съдът оправда доктора, застрелял Жоро Плъха

Съдът в Пловдив оправда д-р Иван Димитров, който беше обвинен за убийството на рома Георги Джевизов – Плъха.

Димитров беше оправдан за убийството, но получи условна присъда от 2 години с 4 години изпитателен срок, заради незаконно притежание на огнестрелно оръжие.

Пред съда днес докторът се призна за виновен и поиска по-лека присъда.

Преди почти година и половина д-р Димитров застреля и уби Джевизов – по прякор Плъха, след като циганинът нахлу в дома му да краде.

Пред съда днес адвокатите на медика обясниха, че във фаталната нощ на 2 март 2018-а техният клиент действал в ситуация на неизбежна отбрана, а не на превишаване на пределите й, каквото е обвинението. Защитавал е живота си, тъй като Георги Джевизов - Плъха, който влязъл в гаража му да краде, го нападнал. Хвърлил по него нож и го улучил в крака, а с метална табела го ранил в ръката.

„Д-р Димитров му е извикал: „Стой, полиция, легни на земята“. Гръмнал е веднъж във въздуха. Едва след като е бил атакуван, е произвел изстрел към тялото на крадеца", посочиха адвокатите на доктора. Те подчертаха, че Плъха е бил дрогиран с морфин. По тази причина и успял да избяга от имота и изминал голямо разстояние. Намерен е на следващия ден върху кола до областната управа.

„И капка съжаление няма у д-р Димитров. След стрелбата е извикал свой приятел и е започнал да търси домашната си котка Габриела", заяви адвокат Красимир Елдъров, довереник на родителите на Плъха. По негово искане в залата бе донесена метална брадвичка, собственост на лекаря. Въоръжен с нея и пистолета си д-р Иван Димитров е издирвал крадеца по улиците.

Застреляният крадец Жоро Плъха имаше в досието си десетки присъди за кражби, преди да го застигне уличната справедливост

„Един уважаван лекар да ходи като касапин с брадва и оръжие, вместо да се обади на полицията“, посочи адвокат Елдъров. По думите му въпросната брадвичка медикът държал всяка вечер до леглото си, откакто преди няколко месеца обрали първия етаж на кооперацията му.

Усмивки сред присъстващите на делото предизвика майката на Плъха - Златка, която твърдеше, че масивен златен синджир с кръст е на нейния син. Оказа се, че е на рентгенолога и е подарък от покойната му майка още отпреди 20 г.