Съдът остави турския военен Мустафа Гьокташ в килия

Балкани
12:14 - 08 Декември 2022
1772
Съдът остави турския военен Мустафа Гьокташ в килия

Издирваният за убийство в Турция бивш военен Мустафа Гьокташ ще остане в ареста. Това реши Апелативният съд в Пловдив, който отмени определението на окръжните магистрати в Хасково, които измениха мярката му за неотклонение в „домашен арест“.

Припомняме, че 63-годишният Мустафа Левент Гьокташ бе задържан на 1 септември т. г. в Свиленград, след като влязъл у нас нелегално през "зелена граница", за което също е обвинен.

Както вече писахме, Гьокташ е участвал в операцията по залавянето на лидера на терористичната организация PKK Абдуллах Йоджалан.

Гьокташ е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол - Анкара, и срещу него в Турция се води наказателно преследване за предумишленото убийство на интелектуалеца и университетски преподавател Неджип Хаблемитоглу в Чанкая на 18 декември 2002 г.

За престъплението, за което бившият полковник от въоръжените сили на Турция, а сега адвокат, е обвинен в родината си, се предвижда наказание "доживотен затвор".

В Окръжен съд – Хасково срещу него се води дело въз основа на Заповед за международно издирване и арест, издадена от Четвърти криминален съд в Анкара, Турция.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.