Съдът отхвърли старта на делото за лъжа срещу Борис Джонсън

Адвокатът му твърди, че законът не се изпълнява по правилен начин

Политика
16:45 - 07 Юни 2019
1892
Съдът отхвърли старта на делото за лъжа срещу Борис Джонсън

Съдебен състав на лондонския Висш съд отхвърли отхърли опита за завеждане на дело срещу Борис Джонсън заради лъжи за Брекзит, предава Ройтерс.

Джонсън е фаворит за поста на Тереза Мей. Миналия месец съдия от Уестминстър се произнесе, че Джонсън трябва да се яви пред съда заради обвинения, че е лъгал за Брекзит като казал през 2016 г., че Великобритания ще разполага с допълнителни 350 милиона британски лири седмично, ако е извън Съюза.

Адвокатът на Джонсън каза пред Висшия съд, че опитът за завеждане на дело срещу клиента му трябва да бъде прекратен, защото това е грешно прилагане на закона.

 

Междувременно преди няколко дни Джонсън стартира своята дигитална кампания, насочена към поемане на поста на лидер на Консервативната партия.

Джонсън стартира предизборната кампания с видео, обещавайки на избирателите да изкара Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври "със или без сделка", ако стане премиер като лидер на торите.
Бившият външен министър е популярен сред членовете на консерваторите, но те ще стигнат до гласуване само след като депутатите на партията намалят постоянно нарастващия списък с кандидати до двама. Джонсън има добра репутация сред консервативните депутати заради ключовата му роля в кампанията за Брекзит.

В клипа на кампанията си Джонсън изрази още и подкрепата си за увеличаване на финансирането на образованието и полицията и заяви, че ще "обедини" една държава, разбита от Брекзит. "Трябва да имаме смелостта да кажем на хората в тази страна, че можем да го направим, ако искаме", каза той.