Съдът отказа да изпрати Брендо в Румъния и Италия

Заседанието е било в понеделник

Актуални новини
12:20 - 18 Юли 2024
1408
Съдът отказа да изпрати Брендо в Румъния и Италия

Юридическите казуси за Евелин Банев-Брендо продължават в съда с европейските заповеди за арест, които са издадени за него от Италия и Румъния. Заседанието е било в понеделник, но той не се е явил пред съда, за да защити тезата на адвокатката си Соня Найденова, но и на прокуратурата, че не трябва да бъде екстрадиран в двете държави, където има присъди.

Брендо се появи изненадващо пред затвора в София преди три седмици. Преди това беше издирван по света 6 години, но без резултат, а в последните две пуска молби до съда, за да признаят присъдите му от Италия и Румъния и да ги излежи тук.
Два дни след като се предаде, Брендо застана пред съда по искане на прокуратурата за постоянното му задържане под стража. Тогава магистратите уважиха искането, въпреки че е в затвора, където излежава българската си присъда за пране на пари от наркотрафик

Причината е, че така няма да може да напусне затвора, ако се налага прекъсване на наказанието или го пуснат предсрочно, и ще бъде осигурен, за да го предадат в Италия и Румъния. Веднага след това кокаиновият крал подаде поредна молба, за да обединят трите му присъди, но делото още не е започнало.

Освен три присъди в три държави за Брендо има издадени и европейски заповеди за арест от всяка една. Българската отпадна, след като се предаде, но тези от Румъния и Италия не са изпълнени. Затова се е провело и заседанието в понеделник.

Решението на Софийския градски съд като първа инстанция е, че няма да се изпълнят Европейските заповеди за арест от Румъния и Италия. На заседанието защитата на Брендо пледира, че не трябва да се изпълняват, защото има вероятност българският съд да признае наказанията му и той да ги излежи у нас. Освен това за него било по-добре да бъде в България, за да е по-близо до семейството си, съобщава 24 часа. Тук живеят съпругата му Моника, с която са разведени формално, двете му дъщери, брат му Симо Карайчев, който също беше осъден по делото срещу Брендо, но условно. Срещу всички тях има и дело за отнемане на имущество за 22 млн. лв., което започна през 2018 година, по него има 30 заседания, но няма резултат.

Първото дело срещу Брендо започва в България по обвиненията за пране на пари от наркотрафик. Банев е уличен, че през 2004 и 2005 г. е внасял и теглил пари в швейцарската банка “Креди суис”, за които е знаел, че са с произход наркотрафик. Средствата били от бандата на българина Ивайло Хаселбарт, който вече е осъден за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа през Испания.

Хаселбарт и Брендо са засичани много пъти заедно от службите в Европа, а в Швейцария продължава делото срещу същата банка за това, че е крила информация за съмнителните пари, които после били инвестирани в недвижими имоти в България. 

Докато делото му беше по инстанциите, през 2012 г. от Италия наредиха ареста му по разследването за кокаинови крале, където Банев има основна роля на финансист и организатор на канал за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. По него беше осъден на 20 г. затвор, но вече беше върнат в България, за да приключи делото му у нас. Още тогава имаше гаранции, че ако бъде признат за виновен, той ще бъде върнат в България, за да излежи присъдата си. Междувременно обаче в Румъния полицай под прикритие сключи сделка за 50 кг кокаин с човек на Брендо, а от разследването стана ясно, че именно Банев е основната фигура зад дрогата. Процесът там мина задочно срещу него и получи наказание от 10 г. и 6 месеца. И до днес Румъния го издирва с червена бюлетина.