Съдът отказа да пусне от ареста убиеца на Ангел Здравков от Пазарджик

Никола Райчев го грозят минимум 20 г. затвор

Топ
15:29 - 19 Юни 2024
1708
Съдът отказа да пусне от ареста убиеца на Ангел Здравков от Пазарджик

За 11 юли е насрочено първото същинско заседание по делото за убийството на Ангел Здравков, което бе извършено на 29 септември 2023 г. в Пазарджик от Никола Райчев.

В продължение на близо седмица той се укриваше от правосъдието и бе задържан на Централна гара София на 3 октомври. Смъртта на Здравков предизвика вълна от обществено недоволство, изразено с поредица от протести и други инициативи.

Пред сградата на Съдебната палата в Пазарджик се събраха близки и приятели на Ангел, а в съдебната зала бяха родителите на жертвата и неговата сестра.

Разширеният съдийски състав с председател Коста Стоянов и докладчик съдия Кристина Пунтева уважи исканията на семейство и допусна като граждански частни обвинители родителите на Ангел Здравков, а кръвнина в размер на 900 000 лв. бе присъдена за тях и сестрата на момчето. 

Адвокатът на обвиняемия Никола - Емануил Профиров, поиска смяна на мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в "домашен арест с проследяващо устройство". Това искане не бе уважено от съда и той постанови Никола Райчев да остане в ареста на Пазарджишкия затвор.

Прокурор по делото е Георги Кацаров. В обвинителния акт убийството е квалифицирано като престъпление по чл. 116, ал.1 т.6 от Наказателния кодекс. Според обвинението налице е предумишлено убийство, за което наказанието е лишаване от свобода до 20 години или доживотен затвор.

В следващото заседание ще бъдат изслушани показанията на родителите и сестрата на Ангел Здравков и свидетели.