Съдът отказа да разглежда жалба на "Величие" срещу изборните резултати

Политика
19:57 - 18 Юни 2024
1805
Съдът отказа да разглежда жалба на "Величие" срещу изборните резултати

Върховният административен съд (ВАС) отказа да разгледа жалба от партия "Величие" срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 14 юни 2024 г., с което са обявени окончателните резултати от изборите за народни представители в 50-ото Народно събрание.

Производството по делото се прекратява, защото жалбата е процесуално недопустима и следва да се остави без разглеждане, съобщиха от ВАС.

Върховните магистрати посочват в мотивите си, че според чл. 304 от Изборния кодекс (ИК) споровете относно законността на изборите за народни представители се решават от Конституционния съд. Редът са оспорването е регламентиран с нормите на чл. 305 и чл. 306 ИК.

От ВАС отбелязват, че в случая от "Величие" оспорват обявените изборни резултати от проведените на 9 юни 2024 г. избори предсрочни парламентарни избори и затова разглеждането на жалбата по реда на чл. 58, ал. 1 от ИК е недопустимо. От съда обясняват, че в закона изрично са регламентирани специален ред и органи за оспорване на законността на обявените резултати от изборите за народни представители. По тези съображения върховните магистрати оставят без разглеждане жалбата като недопустима и прекратяват административното дело.

Решението на Върховния административен съд е окончателно.