Съдът отложи делото за мръсния въздух

Новини
12:36 - 17 Февруари 2020
1941
Съдът отложи делото за мръсния въздух

Състав на Софийския градски съд отложи делото за мръсния въздух в София, след като в залата стана известно, че един от експертите - доц. Нели Громкова, изготвила заключение за оценка за ефективността на мерките на Столична община, е работила по програмата на общината за управление на въздуха. Съгласно заключението на експерта, в общината не е имало как да прогнозират какви ще бъдат ефектите от тези мерки, които приемат.

Делото бе заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух" с колективен иск срещу общината заради редовното превишаване на нормите за замърсяване на въздуха в София и неадекватните мерки на столична община в периода 2015 г. - 2017 г.

"За нас вещото лице не е безпристратна и не е нормално експерти да твърдят, че на практика се събират и хвърлят зар за мерките, които предприемат. Поискахме отвод и до 11 май, когато е следващото съдебно заседание, трябва да бъде назначен друг експерт, който да е готов със заключението си", обясни адвокат Димо Господинов.

Адвокат Александър Коджабашев допълни, че вещото лице е в конфликт на интереси, тъй като през 2011-2014 г. е била част от екипа, който е изготвил програмата на Столична община.

Предстои изготвянето на нова комбинирана експертиза. Става дума за въпроси както от областта на планирането, така и с оценка на фактите - имало ли е замърсяване, как са спазвани нормите за качество на въздуха в столицата и т.н.