Съдът отмени правото на ТЕЦ "Марица Изток 2" да замърсява наднормено въздуха

Новини
14:01 - 19 Март 2024
2028
Съдът отмени правото на ТЕЦ "Марица Изток 2" да замърсява наднормено въздуха

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" работи в нарушение на закона от началото на 2019 г., когато Изпълнителната агенция по околна среда ѝ разрешава да замърсява въздуха със серен двуокис близо два пъти над пределно допустимото и с живак – над четири пъти.

Фактически държавната институция не е трябвало да издава подобно комплексно разрешително, защото то нарушава европейските изисквания.

Това реши Административният съд в Стара Загора, според който сега документът с пределно допустимите норми трябва да се преиздаде и е съобразен с изискванията живакът да е до 7 7μg/Nm3 и серен двуокис - до 130 mg/Nm3.

Централата и Изпълнителната агенция по околната среда обаче могат да обжалват пред Върховния административен съд (ВАС), което те най-вероятно ще направят и така сагата със заведеното дело от екоорганизациите "Грийнпийс" и "За Земята" продължава на следваща инстанция.

Това вече се случи веднъж и казусът дори стигна до Съда на Европейския съюз, който миналата година се произнесе по питането на ВАС. Евроинституцията обяви, че българската държава е нарушила еврозаконодателството като е позволила на своята ТЕЦ "Марица Изток 2" да не спазва безсрочно наложените от Европейската комисия пределно допустими норми за замърсяване на въздуха с вредни газове.

Решението на Съда на ЕС доведе до връщане на случая от ВАС обратно в Старозагорския административен съд, чието първо произнасяне бе отказ да отмени разрешението на централата да работи безсрочно, без да спазва законовите норми за вредни емисии. Тогава съдът в Стара Загора потвърди, че "ТЕЦ Марица изток 2" замърсява въздуха не само в региона, но и в Гърция, но заключи, че не са необходими действия от страна на администрацията, защото замърсяването на територията на съседна държава не е "значително". Този път съдът отменя оспорваното комплексно разрешително.