Съдът отне адвокатския лиценз на Руди Джулиани

САЩ
08:56 - 03 Юли 2024
1767
Съдът отне адвокатския лиценз на Руди Джулиани

Руди Джулиани загуби лиценза си за адвокат в Ню Йорк, след като щатският апелативен съд установи, че той е излъгал, твърдейки, че президентските избори през 2020 г. са били откраднати от неговия клиент, бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Това предаде агенция Ройтерс.

Съдът установи, че 80-годишният Джулиани, бивш кмет на Ню Йорк, който е служил като личен адвокат на Тръмп, неоснователно е атакувал и подкопавал почтеността на изборния процес в страната. Според магистратите той активно е допринесъл за националните борби, които последваха президентските избори през 2020 г.

Джулиани беше един от водещите поддръжници на твърденията, че поражението на Тръмп от демократа Джо Байдън през 2020 г. е резултат от широко разпространена измама на избирателите. Според него съдебното решение е политическо мотивирано. Той заяви, че ще го обжалва.

Джулиани, който през 80-те години на миналия век е служил като американски адвокат в Манхатън, бе отстранен от адвокатска професия в Ню Йорк от 2021 г. след щурма срещу Капитолия. Комисия по етика препоръча той да бъде лишен от адвокатски права.