Съдът отново гледа делото за смъртта на Алекс от Бяла

На 9 декември процесът за убийството на 18-годишното момче започва отначало

Новини
17:42 - 24 Октомври 2019
1393
Съдът отново гледа делото за смъртта на Алекс от Бяла

Великотърновският апелативен съд насрочи за 9 декември повторното разглеждане на делото за смъртта на 18-годишния Алекс от Бяла, съобщиха от пресцентъра на съдебната палата.

Случаят нашумя след поредица протести срещу намалената присъда на убиеца му от 20 на 3 години затвор.

Първоначално Окръжният съд в Русе призна подсъдимия Валентин М. за виновен, че на 08.07.2017 г., в Бяла, умишлено умъртвил Алекс А.  по хулигански подбуди и смъртта настъпила няколко дни по-късно. Магистратите присъдиха 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Адвокатът на подсъдимия обжалва и делото стигна във Велико Търново. Със свое решение от 4 юни 2019 г. на  въззивния съд наказанието бе намалено на 3 години затвор.

Срещу решението на Апелативен съд – Велико Търново са били подадени касационен протест от АП-Велико Търново и жалби от частните обвинители, на основание на което делото е изпратено за разлеждане във Върховния касационен съд. Последната инстанция отмени решението на Апелативен съд – Велико Търново и върна делото за ново разглеждане от друг състав от стадия на разпоредителното заседание.

Съгласно дадените от Върховния касационен съд указания, съставът на въззивния съд е назначил комплексна допълнителна съдебно-медицинска експертиза, с участието на съдебни медици и физик, уточняват от пресцентъра на институцията.