Съдът отсече: Кирил Петков не е уронил престижа на Сотир Цацаров заради отнетия му допуск

Критиките на бившия премиер са в рамките на конституционно гарантираната свобода на мнение, аргументират се магистратите

Политика
13:59 - 22 Август 2023
2841
Съдът отсече:  Кирил Петков не е уронил престижа на Сотир Цацаров заради отнетия му допуск

Софийският районен съд отхвърли иска на Сотир Цацаров за уронване на престижа, причинен от Кирил Петков. 

Цацаров заведе делото за 15 хил. лв., след като на 14 януари м. г. Петков, тогава премиер, обяви, че бившият главен прокурор е ненадежден и допускът му до класифицирана информация е отнет. Бившият главен прокурор твърдеше, че така Петков му е нанесъл неимуществени вреди - уронване на личния и професионален авторитет, честта и достойнството, както и психологически и физически дискомфорт, притеснение, безпокойство и тревожност. Изказването стана докато Цацаров бе шеф на КПКОНПИ. В последствие сам подаде оставка.

Съдът обаче сметна, че изказването на Петков не е уронило престижа на Цацаров. "Не е противоправно поведението при изказани мнения с негативна оценка, пряко или косвено засягащи конкретно лице, когато името му се коментира или се предполага във връзка с обществен въпрос, свързан с неговия пост, дейност или занятие.Такива оценки не могат да ангажират отговорността на автора им за обезщетяване на причинени неимуществени вреди на адресата, ако не засягат достойноството на личността / т.е. ако не съставляват обида", пише съдия Деница Цветкова.

"В изказването си на 14.01.2022 ответникът съобщава реален факт, а именно: отнемането на достъпа до класифицирана информация на ищеца. Становището на ответника във връзка с отнемането на достъпа е в контекста на работата на ДАНС, постигнатите от тях резултати, както и тяхната преценка в рамките на процедурата", допълва Цветкова.

"Изразените критики и негативни оценки са в рамките на конституционно гарантираната свобода на мнение. Посочените оценки/мнения дори и негативни не засягат честта и достойнството на Цацаров, тъй като не съдържат унизителни за него констатации, нито неверни и позорящи обстоятелства", гласи решението. Затова тя отхвърля иска на Цацаров.