Съдът пак отказа на Брендо да излежи присъдите си в България

Новини
15:55 - 30 Май 2022
4071
Съдът пак отказа на Брендо да излежи присъдите си в България

Софийски градски съд (СГС) е отказал на Евелин Банев - Брендо да излежи присъдите му, наложени в Румъния и Италия, в България. Това се разбира от разпореждане на съдия Мирослав Георгиев от 17-ти май тази година, с което за втори път той отказва разглеждане на подобно искане на Брендо.

Първото е от средата на септември миналата година, няколко дни, след като той беше задържан в Киев, Украйна. Дотогава той беше в неизвестност и беше издирван с Европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол .

Искането на Банев е присъдите му наложени в Италия и Румъния да бъдат признати и изтърпяни у нас, заедно с наложеното тук наказание. В Италия той е осъден на 20 години затвор, в Румъния има влязла в сила 10-годишна присъда, а в България е осъден на шест години затвор за пране на пари от наркотрафик.

Софийският градски съд оставя молбата на Банев без разглеждане с мотив, че той може да излежи присъдите си в България, само ако се намира в страната или друга държава, членка на Европейския съюз.

"В случая, молителят Банев се намира на територията на Украйна, която не е членка на ЕС и редът за признаване и изпълнение на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода, постановени в друга държава членка на ЕС, е неприложим. Поради това, молбата на Б. се явява недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекратено. Процедурата по закона може да бъде развита след екстрадирането на Банев в България", пише в разпореждането си съдия Георгиев.

Банев бе задържан край Киев в началото на септември. На 8 септември украински съд е постановил временно задържане за 20 дни, а няколко дни по-късно - на 14 септември, чрез министерството на правосъдието прокуратурата е изпратила молба за екстрадицията на Банев. От съда в Киев са посочили до българските власти, че са изпратили информация за ареста на Банев и в Румъния, където също е обявен за издирване заради влязла в сила присъда. Банев е освободен на 21 септември, след като става известно, че той има и украинско гражданство.

"Срещу него обаче е образувано наказателно производство от украинската прокуратура в рамките на което бил иззет паспорт на името на украински гражданин с имена В.С.К., като след направена експертиза било установено, че Краич и Банев са едно и също лице", пише още в разпореждането.

От него става известно, че Банев се намира в момента в Украйна, въпреки че не е известно дали наистина е там. Молбата му е подадена чрез адвокат.