Съдът подвърди екстрадицията на търсен за измами за $23 млн. в САЩ

Новини
18:47 - 20 Декември 2022
2116
Съдът подвърди екстрадицията на търсен за измами за $23 млн. в САЩ

Пловдивският апелативен съд потвърди решение на хасковските окръжни магистрати с което е допусната исканата от САЩ екстрадиция на Метин Саваш Корос. 59-годишният мъж е с турско и германско гражданство.

След като се запознаха с материалите по делото и изслушаха страните, апелативните съдии приеха, че са налице всички основания за удовлетворяване на молбата за екстрадиция. В САЩ срещу него се води наказателно преследване за “заговор за извършване на измама по електронен, пощенски и банков път“, „банкова измама“, „заговор за пране на пари“ и „пране на пари“.

На 02 септември 2020 г., въз основа на споменатите обвинения, срещу Корос е издадена заповед за задържане от Окръжния федерален съд за окръг Ню Джърси. За „заговор за извършване на измама по електронен, пощенски и банков път“ и „банкова измама“ в САЩ се предвижда максимално наказание от 30 години лишаване от свобода, а за заговор за „пране на пари“ - до 20 години.

Метин Корос е бил задържан на 27 септември т.г. на ГКПП „Капитан Андреево“, при влизане в страната ни, тъй като е бил обявен за международно издирване с червена бюлетина от американските власти.

Той остава с мярка за неотклонение „задържане под стража“ до екстрадирането му в САЩ. Решението на Апелативния съд е окончателно.