Съдът потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София

Сегашният градоначалник води с близо 5 000 гласа пред Ваня Григорова

Актуални новини
15:14 - 26 Юли 2024
916
Съдът потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София

Административният съд в София потвърди решението на Общинска избирателна комисия – Столична, с което е обявен за избран за кмет на Столична община на втори тур, проведен на 5 ноември 2023 г.

Васил Терзиев, издигнат от МК "Продължаваме Промяната" – "Демократична България" (Спаси София) с получени 175 044 действителни гласа, представляващи 48,2% от действителните гласове. Класираната на второ място Ваня Григорова получава 170 258 действителни гласа, представляващи 46,89% от действителните гласове.

Ваня Григорова оспори решението на Общинската избирателна комисия.

Адвокатът ѝ Милка Христова поиска от съда да уважи жалбата и да приеме процеса за избор на кмет на София за незаконосъобразен. Според защитата на настоящия общински съветник това е "установено по безспорен начин" и са налице доказателства за признаването на избора като недействителен.

От Общинската избирателна комисия (ОИК) смятат, че установеният изборен резултат е правилен и законосъобразен - представените експертизи са доказали, че има неотчетени гласове за Васил Терзиев, но не и за Ваня Григорова.

Адвокатът на кмета Терзиев смята, че не са доказани съществени изменения - разликата в гласовете е в полза на настоящия ръководител на Столична община.

През март тази година експертиза доказа, че Терзиев е бил по-ощетен от основния си опонент на местните избори при броенето на бюлетините от машинното гласуване. Това се видя от съдебната експертиза, която трябваше да сравни данните от машините с проверката на протоколите на всички 1639 избирателни секции в София. Заключението на експертите е, че Терзиев е бил ощетен с 832 гласа, а Григорова – с 282, каза секретарят на Общинската избирателна комисия-София Борислав Тасев.