Съдът потвърди избора за кмет на Благоевград

Новини
17:46 - 28 Февруари 2024
1330
Съдът потвърди избора за кмет на Благоевград

Административният съд потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на община Благоевград.

Съдът потвърди решението на ОИК – Благоевград, с което са обявени резултатите от гласуването за кмет на общината при проведения на 5 ноември 2023г. втори тур на изборите за кмет на община Благоевград.

Делото бе образувано по жалба на бивши кмет Илко Стоянов, който бе и кандидат за нов мандат.

Оспорена бе истинността на протоколите от всичките 141 секционни избирателни комисии, в които е произведен изборът в деня на балотажа, като съдът допусна ревизия на изборните книжа в 64 секции.

Решението на съда е мотивирано с данните от изготвените две съдебно-математически експертизи. Според вещите лица, върху гърба на всички преброени разписки от машинното гласуване е констатирано наличието на положен печат на съответната СИК. Без печат са открити 4 бр. бюлетини от машинно гласуване. В 3 секции вещите лица са констатирали 7 бр. действителни гласове, които били отчетени по протоколите на СИК, а реално липсвали при извършеното ръчно преброяване на разписките. Отчетени при гласуването са общо 26 бр. дефектни и празни бюлетини. Единадесет бр. е разминаването при проверката за несъответствие между броя гласували лица, според подписите в избирателните списъци и броя на намерените в избирателните кутии бюлетини. Разминаване се констатира при съпоставка на данните в секционните протоколи и изчетените данни от техническите носители от машините за гласуване, според предоставена справка от „Информационно обслужване” АД. За Илко Стоянов обявения резултат се увеличава със 7 гласа, а за Методи Байкушев – с 18 гласа. Решението по делото отразява и данните от проверката на ГД ГРАО за 4 лица, гласували в нарушение с правилата на Изборния кодекс.

Съдът счита, че дори и да се изключи броят на всички спорни гласове и бюлетини, същият не се отразява върху законността на получения изборен резултат, защото разликата в проведения втори тур между загубилия и спечелилия кандидат е 806 гласа. Съдебното решение отчита, че за да бъде опорочен един изборен резултат не е достатъчно да е допуснато нарушение на процедурата, а то трябва да е такова, че ако не е допуснато, то крайния резултат би бил друг.

Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.