Съдът прекрати делото за катастрофата край Своге

Петима души са отговорни за трагедията

Общество
17:45 - 25 Януари 2022
2943
Съдът прекрати делото за катастрофата край Своге

Втори фалстарт: Окръжният съд в София прекрати и върна на Прокуратурата делото за катастрофата край Своге, при която преди три години загинаха 20 души след преобръщане на автобус. 

Подсъдими по случая са шофьорът на рейса Григор Григоров и петима души, които имат отношение към ремонта на фаталния участък край Своге.

Трагедията през 2018 г. взе живота на 20 души - 13 от които загинаха на място. 10 души бяха ранени след преобръщането на рейса в дерето.

Обвинение получи шофьорът на превозното средство Григор Григоров за това, че е нарушил правилата за движение като е шофирал с по-висока от разрешената скорост - 53,5 км/ч при максимално допустими в конкретния участък 40 км/ч. 

Година по-късно прокуратурата повдигна обвинения и на двама членове на Управителния съвет на пътната агенция - Дончо Атанасов и Светослав Глосов.

Заради установените нарушения на изискванията за добро качество на ремонта на пътя обвинения след инцидента получиха - ръководителят на екипа и изпълнителен директор на фирмата-изпълнител „Трейс София“ ЕАД, началникът на Асфалтова база, техническият ръководител, строителният инженер и директорът на дирекция в АПИ.