Съдът решава дали да задържи Петко Писков, помагал на диригента крадец Левон Манукян

Крими
13:38 - 01 Октомври 2024
834
Съдът решава дали да задържи Петко Писков, помагал на диригента крадец Левон Манукян

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение на 40-годишния Петко Писков, привлечен като обвиняем за това, че през септември е улеснил директора на театъра в Разград Левон Манукян да присвои 937 889 лева. Заседанието е насрочено за 15 ч. За това престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 10 до 20 години, съобщиха от държавното обвинение.

Към наказателна отговорност по делото е привлечен и самият Манукян, за длъжностно присвояване. Обвинения са повдигнати на 34-годишния Борис Чилов и Атанас Георгиев, на 32 г. Същите са привлечени като обвиняеми за пране на пари - за това, че на 26 септември в Пловдив, след предварително сговаряне помежду си, са получили пари на стойност 147 000 лева, за които са знаели, че са придобити чрез престъпление. За това законът предвижда от свобода от 1 до 8 години затвор и глоба в размер от 5000 до 20 000 лева.

Четиримата обвиняеми са задържани първоначално с постановление на наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа. Вчера Окръжният съд остави Георгиев в ареста, а Чилов е освободен под гаранция в размер на 3000 лв. Манукян пък излиза на свобода срещу 50 000 лв., които трябва да внесе до 10 дни. Последните двама имат и забрана да напускат страната без разрешение на прокурор.

В хода на разследването е установено, че в театъра в Разград в началото на септември са били назначени поне 41 души, които не са започнали работа. Те са предоставили данните си на посредници, сред които Атанас Георгиев, който от своя страна ги е предоставял на Петко Писков. В средата на месеца негово дружество е сключило договор с Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград за предоставяне на услуги, включително труд и работна заплата, изготвяне на документи и др. Същата фирма е предоставяла сходни услуги на Родопския драматичен театър в Смолян.

На установените 41 човека са изготвени трудови договори с разградския театър, като те нямат отношение към дейността на му или каквито и да било дейности в областта на изкуството. Касае се за хора, част от които работят в строителството, други - в общественото хранене, трети са безработни.

В средата на септември от Театрално-музикалния и филхармоничен център, чийто директор е бил Левон Манукян, е подадена заявка до Министерството на културата за изплащане на допълнителни възнаграждения, включително на новоназначените 41 служители на театъра. В рамките на 3 дни - от 17 до 19 септември, на всеки от посочените новоназначени служители са преведени по сметки възнаграждения в размер на около 25 000 лева на човек или общо 937 889 лева.