Съдът реши: Британският парламент няма да работи до Brexit

Консерваторът Джон Мейджър ще оспорва

Свят
16:18 - 06 Септември 2019
4152
Съдът реши: Британският парламент няма да работи до Brexit

Лондонският висш съд не прие оспорването на решението на премиера Борис Джонсън да преустанови работата на парламента преди Brexit, но посочи, че делото може да се прехвърли във Върховния съд за последно обжалване.

В края на август Джонсън обяви, че ще спре работата на парламента от средата на септември до средата на октомври, точно преди насрочената дата за излизане на Великобритания от ЕС на 31 октомври. Той аргументира решението си с желанието на правителството да представи новата си законодателна програма.

Това накара активистката Джина Милър, която преди две години спечели друго дело срещу правителството за Brexit, да сезира съда. Впоследствие към нейния иск се присъединиха бившият премиер консерватор Джон Мейджър и опозиционни политически партии. След обявяването на съдебното решение Милър заяви, че парламентът не трябва да почива в такъв решаващ момент за британската демокрация. "Върховният съд насрочи 17 септември за гледане на обжалването. Моят юридически екип и аз няма да спрем борбата за демокрация", каза Милър.