Съдът ще решава за "Царска Бистрица"

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза поискаха реституирането на 7 имота

Новини
16:12 - 09 Май 2019
2012
Съдът ще решава за "Царска Бистрица"

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане казус, свързан с делото "Царска Бистрица". Така той за втори път ще се занимава с т.нар. царски имоти.

През 2008 г. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза поискаха реституирането на 7 имота. През 2013 г. Симеон Сакскобурготски загуби окончателно делото срещу държавата, с което искаше да си върне двореца "Кричим". Върховният касационен съд (ВКС) отказва да преразгледа решението си от 2012 година, според което Сакскобурготски и сестра му не са собственици на двореца, построен с пари на интендантството в началото на миналия век.

На 21 март 2019 г. делото "Царска Бистрица" стигна до ВКС. Тогава съдийките Маргарита Соколова, Розинела Янчева и Светлана Калинова от Гражданската колегия го спряха и поискаха от съда тълкуване. В искането си те посочиха, че за произнасяне по спора дали "Царска Бистрица" е на държавата или на наследниците на Цар Фердинанд - Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок.

Дворецът "Царска Бистрица"


На 3 април обаче Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС отказа да прати питането на съдийките в Конституционният съд.

Според конституционните съдии те имат право да искат тълкуване. В определението си от днес конституционните съдии казват, че е "допустимо отделните състави на ВКС и ВАС да се обръщат към тях винаги, когато интересите на правораздаването го налагат".

Делото бе образувано по жалба на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок, с което се обявява Царска Бистрица за държавна собственост.

Сакскобургготски пусна жалба до Европейския съд по правата на човека, който отхвърли претенциите за реституция на имота на базата на подробното и добре мотивирано решение на българското правосъдие.