Съдът умува дали да върне на прокуратурата делото за боклука на Бобокови

Общество
15:44 - 18 Ноември 2021
1128
Съдът умува дали да върне на прокуратурата делото за боклука на Бобокови

До 9 декември спецсъдът ще реши връща ли делото за боклука срещу Атанас и Пламен Бобокови на прокуратурата. В делото за организирана престъпна група и незаконно управление на опасни отпадъци повдигнато обвинени имат още бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков и трима други.

В момента спецсъдът преглежда дали в акта има допуснати нарушения и дали делото трябва да се върне на прокуратурата, след като адвокатите на подсъдимите посочиха, че в обвинителния акт не се съдържа фактология за време, място и начин на извършване на действия свързани с обвиненията, което накърнява правото им на защита и я прави невъзможна. По думите им обвинителният акт е непълен и неясен. Според тях делото трябва да бъде прекратено и върнато на прокуратурата.

Адвокатът на Васил Коцев обясни, че обвинението на клиента му е било пришито към това дело. "Диалогът ни с прокуратурата беше само как Коцев да сключи споразумение с прокуратурата и да свидетелства срещу другите подсъдими", каза адвокат Балджийски. Според прокуратурата в делото има данни, че Коцев се е съгласил да сключи споразумение, но до такова не се е стигнало заради прекомерните му искания да получи щадящо наказание.

Оттам посочиха пред съда, в отговор на критиките от адвокатите на останалите подсъдими, че за деянията, за които са повдигнати обвинения, са налице конкретни дати, факти и обстоятелства, и те покриват изискванията на закона.

По делото има около 500 тома материали, 207 свидетели и 27 вещи лица.