Съдът в Люксембург напляска Цветан Василев , запорът на имането му е законен

Новини
20:36 - 31 Октомври 2019
6548
Съдът в Люксембург напляска Цветан Василев, запорът на имането му е законен

Надеждата на габровския тарикат Цветан Василев чрез Съда в Люксембург да спре запора над имането си у нас получи тежък удар. Блокирането на имущество на банкера беглец в размер на 2,2 млрд. лева е правомерно, тъй като гражданската конфискация не е обвързана с резултата от наказателното производство. Това отсече генералният адвокат на Съда на Европейския съюз /СЕС/ Елинор Шарпстън.

Становището й е в резултат на преюдициалното запитване на съдия Катерина Енчева от Софийския градски съд по делото на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за конфискация на активите на укриващия се зад граница след източването на КТБ Цветан Василев.

Генералният адвокат Шарпстън обаче в голяма степен застъпва тезата на Антикорупционната комисия и заключава, че веднъж започнато гражданското производство по конфискация на престъпно имущество се води независимо от наказателното производство, образувано срещу разследваното лице.

"Гражданското производство се фокусира върху имуществото, а не върху лицето, което е разследвано", пише още в становището. Според нея произходът и начинът на придобиване на активите се разследват с оглед определяне дали те трябва да бъдат запорирани или конфискувани. "Гражданската конфискация не е обвързана с резултата от наказателното производство", смята още Елинор Шарпстън.

Практиката на Съда в Люксембург сочи, че в повечето случаи произнасянето съвпада със становището на Генералния адвокат. Ако и СЕС се произнесе в полза на КПКОНПИ, то решението ще има правни последици за гражданската конфискация не само у нас, но и в целия Европейски съюз.

Заради запитването на СГС много от делата по конфискация на престъпно имущество, които КПКОНПИ води, са във фаза изчакване на произнасянето на Съда на Европейския съюз, което се очаква да се случи до броени седмици.