Съдът в Малта ще екстрадира непризнатия принц Паул Филип Румънски

ЕС
13:05 - 25 Юни 2024
1323
Съдът в Малта ще екстрадира непризнатия принц Паул Филип Румънски

Съдът в Малта реши да екстрадира непризнатия принц Паул Филип Румънски в Румъния, предава кореспондентът на БТА  Мартина Ганчева.Той е осъден на три години и четири месеца затвор за купуване на влияние и съучастие в злоупотреба със служебно положение, съобщи на официалната си страница в социалната мрежа Фейсбук румънската министърка на правосъдието Алина Горгиу.

"Това е очаквано решение от Министерството на правосъдието и румънската държава, която непрекъснато полага усилия да върне бегълците в страната.

Решението не е окончателно, подлежи на обжалване. До средата на юни в страната са върнати 383 бегълци", написа Горгиу.
В понеделник (24 юни) Румъния оспори пред Съда на Европейския съюз отказа на Франция и Малта да предадат непризнатия принц Паул Филип

Румънски, който избяга от страната, за да избегне изтърпяване на присъдата си. Тогава Алина Горгиу коментира, че казусът е "особено важен" за румънската държава и подчерта, че становището на Европейската комисия е в съответствие с това на румънската държава. "Комисията показа, че държава членка не може да откаже изпълнението на Европейска заповед за арест само въз основа на предполагаеми нередности по отношение на полагането на клетва от членовете на съдебния състав на съда, постановил присъдата, без да е намерила системни или добре обосновани и сериозни недостатъци, които нарушават основно право на лицето, подлежащо на екстрадиция. Предприемаме всички мерки  да върнем бегълците в страната“, отбеляза в понеделник правосъдният министър.

През май съд в Малта отхвърли искането на румънските власти за екстрадиране на непризнатия член на румънското кралско семейство принц Паул Филип Румънски, който е осъден в родината си на 3 години и 4 месеца затвор за корупция. Тогава магистратите прецениха, че има „реален риск“ от нарушаване на основните права на Паул Филип Румънски. 

На 29 април непризнатият член на румънското кралско семейство бе заловен в Малта. Принцът, който е на 75 години, се укриваше почти четири години от властите в Румъния. През юни 2022 г. той бе заловен в Париж, но съдът във Франция категорично отхвърли предаването му на румънските власти.

Паул Филип Румънски е осъден за купуване на влияние и злоупотреба със служебно положение в ущърб на обществените интереси по дело за незаконна реституция на някогашната кралска ферма Баняса, намираща се недалеч от Букурещ, и гората Снагов - защитена природна зона в южния окръг Илфов.

Паул Филип Хоенцолерн е роден през 1948 г. във Франция. Той е син на Карол Ламбрино, роден от морганатичния брак през 1918 г. на румънския принц Карол (бъдещия крал Карол Втори) и Зизи Ламбрино, който година по-късно е анулиран. Паул не е признат за законен член на румънското кралско семейство.