Съдът в Ню Йорк прекрати делото "РИКО" срещу Пеевски

Общество
12:09 - 29 Януари 2022
3832
Съдът в Ню Йорк прекрати делото "РИКО" срещу Пеевски

Делото "РИКО" срещу Делян Пеевски и още 23-ма ответници е прекратено от Окръжния съд на Ню Йорк, съобщи „24 часа“. На 28.01.2022 г. е постановено решение от съдия Грегъри Уудс, с което производството е прекратено - и относно Делян Пеевски, и спрямо всички други ответници от България.

В мотивите към решението се приема, че липсва каквото и да било основание американският съд да разглежда подобни претенции против чуждестранни ответници, включително основаващи се в случая и на конспиративните теории на ищците за предполагаема юрисдикция в САЩ.

Делото „РИКО“ беше заведено в САЩ в края на януари 2019г. от варненския адвокат Захари Томов и още три фирми срещу 24 ответници, включително Пеевски, като спорът беше за имоти в гр. Балчик и нерализирания проект „Силвърбийч“. Делото бе срещу Българската народна банка, бившите квестори на КТБ Лютов и Костадинчев, The Bank of New York Mellon, Първа инвестиционна банка, бизнесмените Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев и политика Делян Пеевски.

Повече от две години оттогава делото не беше стартирало и се очакваше произнасяне по допустимостта на подобен иск на американска територия.