Съдът в Ню Йорк се произнесе: Харви Уайнстийн е виновен за изнасилванията!

САЩ
19:48 - 24 Февруари 2020 (обновена)
3684
Съдът в Ню Йорк се произнесе: Харви Уайнстийн е виновен за изнасилванията!

Харви Уайнстийн бе признат за виновен по обвинението за изнасилване. На съдебните заседатели (седем мъже и пет жени) във Върховния съд в Ню Йорк им отне пет дни, за да решат, че има достатъчно доказателства да осъдят продуцента на до 25 години в затвор, гръмнаха световните агенции. Грозеше го доживотна присъда, но журито го е признало за невинен по обвинението за хищнически сексуални нападения.

Развръзката идва след шокиращи разкрития за тайния живот на продуцента, за когото над 80 жени разказаха, че ги е нападал сексуално и дори изнасилвал. Обвиненията заваляха още преди 2 години, което доведе до фалита на една от най-големите продуцентски компании в САЩ.

На делото Харви Уайнстийн се появи с проходилка, а медии зад океана предават, че е изглеждал доста слаб и отпаднал. Това обаче изобщо не разчуства присъстващите в залата, които го признаха за виновен. „Взел е добри уроци по актьорско майсторство“, каза актрисата Роуз Макгауън, която е сред жертвите на продуцента - "Той вършеше чудовищни неща и не би следвало да има милост за него. Мястото му е в затвора!"

Общо над 80 жени, сред които и доста известни актриси, са обвинили Уайнстийн в "неподходящо поведение, включващо неуместни въпроси и намеци", склоняване към сексуален акт, блудство и даже изнасилване. В Лос Анджелис предстои разрешението на още едно дело за изнасилване и сексуално нападение през 2013 г., заведено от две жени.

Съдията по случая изрично помоли делото да не се разглежда като референдум на #MeToo, но е факт, че след неговите обвинения поведението на работното място в редица държави значително се промени.

Очакванията се, че присъдата ще даде смелост на още жени, които да разкажат своите истории пред съда, още повече, че сега магистратите имат прецедент, по който да се ръководят. Показателен е и фактът, че в центъра на делото обвинението решава да постави две жени, които и след въпросните престъпления продължават сексуалните си контакти с Харви Уайнстийн, а при подобни обстоятелства обикновено съдът решава, че доказателствата са с по-малка тежест, пише в. "Гардиън".