Съдът в Пловдив остави в ареста издирвана от Германия крадла

Общество
14:33 - 06 Декември 2022
1832
Съдът в Пловдив остави в ареста издирвана от Германия крадла

Пловдивският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“  за млада жена, на чието име е издадена европейска заповед за арест във Федерална република Германия.

Искането тя да бъде предадена на германските власти за изпълнение на влязла в сила присъда е на Районния съд в Саарбрюкен.

Престъпленията, за които жената с инициали Г. М. е осъдена в Германия са четири кражби и един опит за кражба, извършени през 2019 г. Те са наказуеми и по българския Наказателен кодекс. Тя е било непълнолетна, когато й е наложено наказание лишаване от свобода за осем месеца. Г. М. е напуснала Германия веднага след постановяване на присъдата и се е прибрала в България.

Апелативният съд анализира доказателствата по делото и прецени, че няма основания за промяна на мярката за неотклонение на Г. М., която междувременно е навършила 18 години, и отхвърли молбата на защитата и за поставянето и под „домашен арест“.

Същинското дело за екстрадиция е насрочено за средата на януари пред Окръжния съд, тъй като се чакат документи, изискани от Германия.

Определението на Апелативния съд за мярката е окончателно.