Съдът в Русе потвърди наложена от екоинспекцията санкция от 5000 лв. на кмета на града

Новини
15:57 - 26 Юли 2024
789
Съдът в Русе потвърди наложена от екоинспекцията санкция от 5000 лв. на кмета на града

Русенският районен съд потвърди наказателно постановление от ноември миналата година, издадено от Регионалната инспекция по околната средна и водите (РИОСВ) в Русе, с което на кмета на града Пенчо Милков е наложена глоба от 5000 лева по Закона за чистотата на атмосферния въздух. Решението е публикувано на интернет страницата на съда, предаде кореспондентът на БТА Мартин Пенев. 

Причината за наложената глоба е, че не са спазени мерките, заложени в "Програмата за качество на атмосферния въздух по показатели ФПЧ (фини прахови частици) 10 и ФПЧ 2,5 на Община Русе за периода 2021 - 2026 година".  
 
"През 2022 година броят на дните с превишения на средноденонощната норма за ФПЧ 10 е бил 60. При извършената оценка на замърсяването за община Русе е установено, че броят на превишенията на средноденонощните норми за ФПЧ 10 за 2022 г. е по-голям от средния брой превишения на средноденонощната норма за последните три календарни години. Отделно, стойността на средногодишната концентрация на ФПЧ 10 за 2022 г. е по-висока от средната стойност на годишната концентрация на ФПЧ 10 за последните три календарни години", обясни за БТА пиарът на РИОСВ в Русе Рени Петрова. 
Милков обжалвал санкцията пред Районния съд с мотивите, че не е извършил нарушението и е поискал отмяната на наказателното постановление. Според него в хода на административнонаказателното производство са допуснати множество съществени нарушения на процесуалните правила и нарушения на материалния закон.  

Според съда "наказателното постановление се явява правилно и следва да се потвърди". От там посочват още, че "изпълнителното деяние на нарушението е извършено чрез бездействие, тъй като жалбоподателят не изпълнил задълженията си, вменени му с различни нормативни актове и документи, и не упражнил правомощията си, дадени му от същите актове, да осъществи контрол над лицата, замърсяващи въздуха на Общината". 

Решението на Районния съд подлежи на обжалване пред Русенския административен съд в 14-дневен срок.