Съдът върна делото срещу полицайката Буба за ескорта на Митко с поршето

Любка Гечева и колегата й Георги Малински остават с мярка "подписка"

Общество
14:54 - 03 Юли 2023
3970
Съдът върна делото срещу полицайката Буба за ескорта на Митко с поршето

Софийският градски съд върна на прокуратурата делото срещу Георги Малински и Любка Гечева, позната и като Буба, за ескорта на Димитър Любенов, който с поршето си през септември м.г. уби французин на столичното околовръстно. 

Двамата бяха обвинени, че не са изпълнили служебните си задължения да проверят Любенов, а след това и не помогнали на пострадалите в катастрофата. Мъжът е карал дрогиран с кокаин и на 1,95 промила алкохол в кръвта. Малински получи и обвинение за подкуп от 200 лева, които взел от Любенов, за да не го тества за алкохол и дрога.

Според съдът обаче формулираното обвинение е в противоречие със „заявените факти и обстоятелства, в обстоятелствената част на обвинителния акт, където са направени твърдения за извършени действия“.

„Налице, е противоречие в така заявеното фактическо обвинение и правно такова.“, пише още в мотивите си Софийският градски съд.

Освен това според съда има и неяснота по въпроса, свързан с твърдението, че подсъдимият е приел предложение за облага „за да извърши друго престъпление, във връзка със службата си“.

И още – и за двамата обвиняеми – Г. М. и Л. Г. се твърди,  че в съучастие, като съизвършители, не са изпълнили служебните си задължения.

„Твърди се, от обвинението, че посочените действия са с цел, да се набави имотна облага на подсъдимия М. - да бъде „почерпен“ с 200 лева и от деянието се сочи, че са настъпили значителни вредни последици“, пише в мотивите си съдът.

„Същественото, което се съдържа и се приема като пропуск в обвинителната теза, е отсъствието на твърдения, от страна на обвинителната власт, а именно - конкретизация кога, е следвало да бъдат предприети твърдените действия, от които подсъдимите са се въздържали и са бездействали.“

Конкретно за полицайката съдът констатира, че „изложението на фактите в обстоятелствената част спрямо нея, е изключително пестеливо и то се свежда до две изречения, в които поведението ѝ, е фиксирано чрез повторение на извършените от подсъдимия М. действия.“

Така делото се връща на прокуратурата. А през този период двамата униформени са с мярка за неотклонение – подписка.