Съдът във Варна остави в ареста обвиняем за пране на пари

Общество
13:44 - 02 Август 2022
2543
Съдът във Варна остави в ареста обвиняем за пране на пари

Апелативният съд във Варна за втори път потвърди задържането под стража на мъж, обвинен в пране на пари, придобити от престъпление, съобщиха от пресслужбата на съда.

Според обвинението, Аркадий М. извършил деянието като продължавано престъпление и в съучастие с още двама мъже. Постоянно пребиваващият в България руски гражданин обжалва пред въззивната инстанция отказа на Окръжния съд в града да измени мярката му за неотклонение по здравословни съображения.  Според съда, прокуратурата и администрацията на следствения арест са направили дължимото за опазване на здравето на обвиняемия.

Направените прегледи и назначеното лечение не показват остро състояние. Медицинският статус на задържания и неговата съвместимост с условията в ареста ще стане ясен след съдебно-медицинската експертиза, чието изготвяне се очаква. Пресслужбата на съда припомня, че в рамките на разследването срещу Аркадий М. е установено, че  тримата мъже оперирали с пари, придобити след измама чрез фишинг съобщения.

Генерираните средства постъпвали по сметки, контролирани от обвиняемия, преразпределяни били в електронни портфейли, и с помощта на т. нар. финансови мулета, били теглени. Потърпевшите са граждани на Литва.   Решението на съда не подлежи на обжалване.