Съдебно заседание в болничната стая на убиеца на украинката

Магистратите заключиха, че първоинстанционният съд правилно е преценил вината на Павел Георгиев

Топ
19:35 - 29 Май 2020
5646
Съдебно заседание в болничната стая на убиеца на украинката

Дело за мярка за неотклонение се е провело в УМБАЛ-Бургас днес, след като обвиняемият за убийството на украинката в Слънчев бряг Павел Георгиев е бил приет по спешност в отделението по ендокринология заради тежък диабет. 63-годишният Георгиев е обвинен за убийството на 61-годишната си съпруга Титяна, която бе намерен заклана в хотел "Българска роза"  на 21 май.

За да не се отлага съдебното заседание, то е проведено в болничната стая на обвиняемия. Присъствали са съдебният състав, прокурорът, защитникът, обвиняемият и секретар,  както и служители от Съдебна охрана, уточниха от  Апелативния съд.

Според магистратите първоинстанционният съд правилно е преценил, че събраните до момента доказателства обосновават подозрение, че обвиняемият е извършил престъплението, без да извежда категорични изводи за вината му.

Апелативният съд се съгласява и с извода, че в случая е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление поради тежестта на престъплението, предмет на обвинението.

Съдът допълва, че са налице данни от показанията на свидетел, видял обвиняемия малко след убийството  „с две чанти през рамо“ с пари и документи, което сочи за направен от него опит да напусне местопроизшествието и да се укрие.

От показанията на друга свидетелка се установява склонността на мъжа към извършване на посегателства срещу личността, тъй като тя дава информация за многократни предходни скандали между него и пострадалата. Свидетелката твърди, че Титяна до толкова се  страхувала за живота си, че нощем стояла будна, защото не знаела какво може да й направи Павел.  В същата насока били и показанията на дъщерята на жертвата.

Преди съдебното заседание е изискана служебно справка от директора на СБАЛЛС – София, от която се установява, че заболяването на обвиняемия  – диабет -  не е несъвместимо с условията на задържане, тъй като то се лекува адекватно в специализирано лечебно заведение към затвора.

В края на съдебното заседание в болницата самият Павел Георгиев, без да оттегля жалбата си, настоял най-тежката мярка за неотклонение да бъде потвърдена, като поискал да бъде преведен  в специализирано лечебно заведение.

Бургаският апелативен съд потвърди определението на окръжния съд и постанови Павел Георгиев да бъде настанен за лечение в СБАЛЛС – София след изписването му от УМБАЛ Бургас.