Съдиите след оставката на Методи Лалов : Отървахме се!

Бившият шеф на Софийския районен съд ще става адвокат

У нас
01:52 - 02 Август 2019
9596
Съдиите след оставката на Методи Лалов: Отървахме се!

Съдията от Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов е депозирал оставка пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) в следобедните часове в четвъртък, предаде "Правен свят".

"Честито! Отървахме се", коментираха оставката на Лалов негови колеги. Те се надяват съдия Лалов да си изпише делата, които е натрупал, преди да напусне съдебната система.

В писмото си до кадровиците бившият шеф на СРС иска да бъде освободен от длъжност, считано от 2 септември т.г. Макар магистратите да трябва да са партийно неутрални, Лалов излага основно политически мотиви в оставката си.

Ходът с напускането на изявяващия се в множество медии магистрат е по-скоро опит за изпреварващи действия, с оглед очакваните решения на кадровия орган на съдебната власт през есента, по образуваните дисциплинарни производства срещу Лалов. По едното от тях от лятото на 2017 г. предложението е той да бъде дисциплинарно уволнен.

Не за първи път Методи Лалов прибягва да подобни изпреварващи ходове. В края на 2016 г., когато бе наясно, че Съдийската колегия на предишния състав на ВСС не възнамерява да го подкрепи за втори мандат като председател на СРС, съдията мелодраматично подаде оставка, като събра пред сградата на Съвета назначавани от него служители на районния съд. След като Лалов се раздели с позицията на административен ръководител на най-големия съд в страната, той се отдаде на политиканстване и участия в мероприятия, организирани от свързани с подсъдимия беглец от правосъдието Цветан Василев.

Очакванията са Лалов да стартира кариера като адвокат, като успоредно се занимава и с политика.

Поне два пъти Лалов е уличаван в недопустимо поведение спрямо служители от администрацията на СРС

Половин година преди да подаде оставка като председател на СРС, в края на 2016 г., Методи Лалов извършва действия спрямо служител на съдебната власт, които представляват грубо нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. При това и на моралните и етични норми, които се отнасят и до административните ръководители в съдебната власт.

Освен че скандалното поведение на бившия председател на СРС вече трета година тъне в неизвестност, заради Лалов през месец март т.г. съдът е осъден на първа инстанция от служител на администрацията на съдебния орган за причиняването на неимуществени вреди.

Чрез отправянето на упреци и заплахи за дисциплинарно уволнение, Методи Лалов подложил на психически тормоз, страдания, болки, унижения и накърняване на авторитета на служител на съдебната власт, приема състав на СРС. Жертва на агресията на магистрата става дългогодишната служителка на съда Татяна Тодорова-Попинска. Методи Лалов незабавно атакува разкритията на Попинска и обясни, че не е бил наясно за воденото от бившата служителка дело срещу СРС.

Проблемът на съдия Методи Лалов е, че разправата му с Татяна Попинска не е изолиран случай, защото точно година по-късно, макар и вече да не е бил административен ръководител на Районен съд – София, той прави същото с втора служителка от администрацията.