Съдия в САЩ блокира мерките на Тръмп

Новини
11:39 - 09 Януари 2021
2273
Съдия в САЩ блокира мерките на Тръмп

Федерален съдия в САЩ блокира снощи пакета от строги ограничения, наложен от Доналд Тръмп по въпроса са предоставянето на убежище в страната. Това става две седмици, преди властта да бъде поета от администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новите правила трябваше да влязат в сила от понеделник. Съдебното решение обаче ще има ограничен непосредствен ефект, защото правителството до голяма степен е прекратило даването на убежище на пристигащи през американско-мексиканската граница по времето на коронавирусната пандемия.

Тръмп предприе строгите ограничения с аргумента, че трябва да се прекратят злоупотребите в тази система, затрупана с неоснователни искания за убежище.

Съдия Джеймс Донато в Сан Франциско обаче прие доводите на заинтересована страта по случая, според които министърът на вътрешната сигурност Чад Уолф няма пълномощия да налага тези промени. Засега не е ясно дали президентът Тръмп ща обжалва това решение, преди да изтече мандатът му.