Съдията Калпакчиев пусна убиеца Джок и хукна на почивка

Магистратът отпраши за Гърция със семейството си след скандалното решение

Новини
15:15 - 24 Септември 2019 (обновена)
7673
Съдията Калпакчиев пусна убиеца Джок и хукна на почивка

Скандалният съдия от Софийския апелативен съд Калин Калпакчиев е отпрашил на почивка в Гърция буквално ден след като пусна предсрочно на свобода австралийския убиец Джок Полфрийман. Колеги на магистрата разкриха пред Lupa.bg, че Калпакчиев е заминал миналия четвъртък със семейството си на 4-дневна почивка на Халкидики, наемайки тузарска вила.

Ден след като отсъди убиецът Джок Полфрийман да излезе предсрочно от затвора, съдия Калпакчиев замина на почивка в Гърция

Потресени от скандалното решение на Калпакчиев да пусне предсрочно на свобода осъдения за убийството на студента Андрей Монов австралиец Джок Полфрийман са на мнение, че съдията е планирал предварително отпуската си, съгласувайки я с решението си.

„Той е осъзнавал, че ще избухне голям скандал и е решил да се покрие за няколко дни, почивайки си в Гърция, докато бурята премине. Калин Калпакчиев направи същото и когато върна делото за убийството на детето Никола Плотников, открито нарязано и напъхано в куфар. Анулира присъдата на Герман Костин и на следващия ден отпраши на море в Гърция”, разкриват пред Lupa.bg възмутени колеги на Калин Калпакчиев от съда.

Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, пуснат цели 7 години по-рано от съдия Калпакчиев, предизвика вълна от негодувание. Много магистрати, сред които и бившия главен прокурор Никола Филчев призоваха Висшия съдебен съвет да потърси отговорност от председателя на Съюза на съдиите, тъй като той не е взел предвид становището на десетки надзиратели, че Полфрийман не се е поправил в затвора. На всичкото отгоре австралийският касапин дължи и кръвнина от 450 000 лева – по 200 бона на майката и бащата на убития от него студент Андрей Монов, както и 50 000 лева обезщетение на другия пострадал от ножа му – Антоан Захариев.