LUPA РЕПОРТАЖ Последните дни на убиеца Джок в Софийския затвор

Скандално помилваният от съдия Калпакчиев австралиец отглеждал кокошки в общежитието в Казичене

Новини
13:36 - 21 Септември 2019
16847
LUPA РЕПОРТАЖ Последните дни на убиеца Джок в Софийския затвор

Австралийският касапин Джок Полфрийман, който скандално бе пуснат предсрочно от затвора от съдията Калин Калпакчиев, на думи борещ се срещу недъзите в съдебната система, си е живял царски зад решетките, докато е очаквал свободата си. Това разкрива в последния си брой седмичника „Уикенд”.

Джок Полфрийман е излежал последните месеци от присъдата си не зад стените на строго охранявания Софийски затвор, каквато е стандартната практика за осъдените за тежки престъпления чужденци, а в затворническото общежитие в Казичене. Не е известно защо затворническата администрация е пратила убиецът на студента Андрей Монов в общежитието от открит тип, където обикновено наказания изтърпяват осъдени за престъпления с под 5 годишни ефективни присъди.

В общежитието в Казичене Джок Полфрийман завъдил 7 кокошки и един петел, като импровизираният птичарник е бил разположен близо до оградата на общежитието, в стопанска сграда. Благодарение на каприза си да има „домашни любимци”, Полфрийман е имал повод когато поиска да ходи да наглежда пернатите. „С други думи, човекът се радваше на съвсем хлабав режим, напук на тежката си присъда. Освен това той работеше и като градинар, като по този начин намаляваше срока на присъдата си”, цитиран е от „Уикенд” съкилийник на австралийския убиец.

„Разрешиха му да направи курник, понеже непрекъснато намираше поводи да се жалва от общежитието, от условията в него, от нарушените му права, нали е и председател на затворническо сдружение. Затова не можаха да му откажат, понеже се страхуваха от него и от страшните скандали, които вдигаше по най-малкия повод, а най-често и без повод. Създаде си име на бунтар с големи претенции, много труден затворник и т.н..”, допълва обитател на затворническото общежитие в Казичене.

Преди дни състав на Софийски апелативен съд, председателстван от Калин Калпакчиев и с членове Велислава Иванова и Виолета Магдалинчева, скандално разпореди Джок Полфрийман да излезе предсрочно от затвора за убийството на студента Андрей Монов.

Траурно шествие в памет на смъртоносно наръгания с нож от Джок студент Андрей Монов. Семейството и близките на покойното момче са сринати след амнистията на австралийския касапин.

Младежът е убит през нощта на 28 декември 2007. След спор и сбиване между Полфрийман и компанията на младежа, австралиецът смъртоносно пробожда с нож момчето и ранява друг младеж - Антоан Захариев. Австралиецът има своя версия за фаталната нощ  - видял как младежи повалят циганин на земята и той се втурнал да го спасява. В мелето Монов бил наръган с нож. Полфрийман бе осъден на 20 години затвор за убийството, но излежа само 12 години от наказанието си, преди да бъде пуснат от съдия Калпакчиев, който е и председател на Съюза на съдиите.

Касапинът Джок настояваше да излежи 20-годишната си присъда в Австралия, но молбата му е отхвърлена. Тогава зад гърба му застава Хелзинкският комитет, но въпреки това преместването не бе допуснато. Главният прокурор Сотир Цацаров се мотивира, че Полфрийман грубо е нарушавал правилата и много пъти е бил наказван зад решетките.

Австралиецът е осъден окончателно през 2011 г., но е в ареста още от 2007 г., когато извършва убийството.  Понеже е изтекла по-голямата част от присъдата му и му оставаха още малко над 6 години, това лято той поиска предсрочно освобождаване, което вече е факт. Според ръководството на Софийския затвор и прокуратурата обаче Полфрийман има „неустойчиво и колебливо” поведение, още не се е поправил и трябва да доизлежи присъдата си.

Джок Полфрийман вече е извън затвора, но очаква новите си документи в общежитието за бежанци в Бусманци

Стана ясно също, че австралиецът протестирал, като си зашил устата. Освен това из Казичене били разлепени стикери с нецензурно съдържание, като според ръководството това е дело на Полфрийман. Въпреки това на него му се разминава без наказание. В затвора той е работи малко над година и половина, а ръководството оценява работата му като „формална и симулативна”. Според Полфрийман пък работата в затвора е в противоречие на някакви норми от трудовото право.

В същото време се оказва, че Полфрийман още не е платил обезщетението, което дължи на семейството на Монов и на пострадалия Антоан Захариев - общо над 550 000 лв. с лихвите. Затова пък в затвора бе председател на  сдружение, което се бори за правата на затворниците. Дали някога Джок ще си плати кръвнината? Едва ли. Това обаче навярно не интересува съдия Калин Калпакчиев, иначе щедро ръсещ акъл как трябва да се реформира съдебната система.