Съдията по случая „Катаргейт“ си направи отвод

По разследването през декември миналата година бе задържана Ева Кайли

ЕС
11:36 - 20 Юни 2023
1751
Съдията по случая „Катаргейт“ си направи отвод

Съдията Мишел Клез си е направил отвод по делото за предполагаема корупция в Европейския парламент в полза на Катар и Мароко, станало известно като "Катаргейт". Това съобщиха медии в Белгия, като се позоваха на съобщение на местната прокуратура.

По разследването през декември миналата година бе задържана Ева Кайли, дотогава един от заместник-председателите на ЕП. През април Кайли бе освободена от затвора и поставена под домашен арест. По-късно тя получи разрешение да пътува в чужбина заради желанието си да участва отново в заседанията на евродепутатите в Страсбург.

Според съобщението на прокуратурата, един от синовете на Клез има обща фирма със син на една от заподозрените по случая - евродепутата
Мари Арена. Двамата младежи извършвали от 2018 г. разрешена търговия с марихуана, от която са извлечени някои психотропни съставки (CBD).
Прокуратурата уточнява, че "наскоро" са се появили съмнения в безпристрастността на разследването. Допълва се, че Клез е решил да се оттегли "като предпазна мярка" и за да се осигури разграничение между личния и професионалния живот.

Мари Арена отрече многократно всякаква връзка със съмненията за корупция, но потвърди, че е поддържала приятелски връзки с други двама от основните заподозрени - евродепутатите Андреа Коцолино (Италия) и Марк Тарабела (Белгия). Наскоро Тарабела бе освободен от ареста и се върна на работа, а снощи Коцолино се е предал на белгийските власти, след като е пристигнал в Брюксел от родината си. Евродепутатът Антонио Панцери (Италия), обвинен за организатор на престъпна група по този случай, получи статут на защитен свидетел и сключи сделка с прокуратурата за наказание под минимума.

Различни медии неведнъж отбелязаха, че Мари Арена единствена от всички споменати досега не е обвинена по този случай, нито е била задържана. В интервю по-рано Ева Кайли бе предположила, че това се дължи на "някакъв специален имунитет", с който Арена разполага.
Кайли е обвинена, че е участвала в организирана престъпна група, извършвала политически услуги на Мароко и Катар срещу заплащане. В дома ѝ, който тя споделяше с партньора си Франческо Джорджи (също обвиняем), както и в куфар, пренасян от баща ѝ, бяха открити стотици хиляди евро в брой. Общо по случая следователите се натъкнаха на банкноти на стойност над 1,5 милиона евро.