Съдийската колегия на ВСС образува дисциплинарни производства срещу шест съдии от Софийския районен съд

Новини
15:47 - 26 Март 2024
1477
Съдийската колегия на ВСС образува дисциплинарни производства срещу шест съдии от Софийския районен съд

Съдийската колегия образува дисциплинарни производства срещу шестима съдии от Наказателното отделение на Софийския районен съд (СРС). Това става по предложение на Инспектората към Висшия съдебен съвет, съобщи lex.bg.

Стана ясно, че нарушенията, заради които Инспекторатът иска наказание за шестимата, са установени в началото на ноември 2023 г. и колегията трябваше да образува производствата днес, за да не пропусне шестмесечния законов срок за това. Какви са те не беше посочено на заседанието на колегията.

Първият съдия, срещу когото започва дисциплинарно производство, е Николай Василев. Колегията „извади“ от предложението на ИВСС четири дела, но по останалите взе решение за започване на дисциплинарка. За председател и докладчик на дисциплинарния състав срещу съдия Василев беше избран Севдалин Мавров, а членове на състава са Олга Керелска и Боян Новански.

Дисциплинарно производство беше образувано и срещу съдия Чавдар Костов. В състава по него влизат Драгомир Кояджиков, Боян Магдалинчев и Стефан Гроздев, който е председател и докладчик.

Третата дисциплинарка е срещу съдия Ангел Павлов. Съставът, който ще я разгледа, е с председател и докладчик Вероника Имова и членове Олга Керелска и Даниела Марчева.

Съдийската колегия образува дисцплинарно производство и срещу съдия Радослава Качерилска. Съставът по нея е с председател и докладчик Стефан Гроздев и членове Боян Магдалинчев и Стефан Гроздев.

Колегията отказа да образува дисциплинарка за 10 дела на съдия Весела Дончева, но започна такава по останалите, по които ИВСС сочи, че са установени нарушения. В състава по нея влязоха Атанаска Дишева, Олга Керелска и Драгомир Кояджиков, който е председател и докладчик.

Последният съдия от Софийския районен съд, срещу когото днес започна дисциплинарно производство, е Емануела Куртева. То ще бъде разгледано от Боян Магдалинчев, Боян Новански и Севдалин Мавров (председател и докладчик).