Съдийската колегия предлага "бавен" вариант за избор на шеф на ВКС

Откриването на процедурата да започне на 30 септември, а изслушването - на 14 януари, предлагат кадровиците на Темида

Политика
15:11 - 21 Септември 2021
1534
Съдийската колегия предлага "бавен" вариант за избор на шеф на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра т.нар. бавен вариант за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС). Мандатът на сегашния шеф Лозан Панов изтича на 10 февруари. Според закона изборът трябва да започне между 4 и 6 месеца преди края на мандата.

На вниманието на членовете на колегията Атанаска Дишева представи пет варианта, изработени от Комисията по атестирането и конкурсите (КАК). 

Първият, т.нар. кратък, беше процедурата да се открие на 23 септември, а изслушването на кандидатите да е на 21 декември. С две извънредни и две редовни заседания за номинации.

Вторият вариант беше процедурата да се открие на 23 септември. Изслушването да е на 10 януари. Номинации да се правят в четири последователни седмици, без извънредни заседания. 

Третият вариант - окриването да е на 30 септември, на същата дата да се приеме хронограмата, а изслушването да е на 4 януари. 

Четвъртият вариант - откриването да е на 30 септември, а изслушването да е на 14 януари.

Вариант 5 - откриването да е на 7 октомври, което е и последната възможна дата.

"Аз лично ще подкрепя четвъртия бавен вариант. Номинациите да се правят в рамките на месец", обяви шефът на ВАС Георги Чолаков.

В подкрепа на вариант четири се изказаха още Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова. Според тях така ще се даде възможност и на ВКС да се организира и да проведе общо събрание, на което да излъчи кандидати. 

За председатели на ВКС и ВАС кандидати може да номинират не само трима от членовете на съдийската колегия и правосъдния министър, но и общото събрание на съответния върховен съд. 

По-рано днес правосъднитя министър Янаки Стоилов обяви, че няма да има за самоцел да номинира някого, а би предложил, ако има кандидат, подкрепен от юристи и обществото, но не може да стигне до  ВСС.