Съдят баща и син от Якоруда, присвоили близо 100 000 евро от европейски програми

Общество
17:00 - 17 Септември 2024
1129
Съдят баща и син от Якоруда, присвоили близо 100 000 евро от европейски програми

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу Б.У. и А.У. от Якоруда, привлечени в качеството на обвиняеми за получаване на финансови субсидии от фондове на Европейския съюз в нарушение на Закона за подпомагане на земеделските производители и Наредба за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за подпомагане на площ. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.

Обвиняемите Б.У и А.У са баща и син. Повече от 10 години двамата се занимават активно със земеделска дейност и производство на животинска продукция. Ежегодно от 2008 г. те се възползвали от средства, отпускани от Европейския съюз на България по различни програми, схеми и мерки за подпомагане на земеделски производители и животновъди.

С оглед дългогодишното си участие в тях обвиняемите били наясно с процедурите за кандидатстване и условията за участие в тях. В частност кандидатбенефициенти за директни плащания следва да са активни земеделски стопани и да са регистрирани като такива.

По различни причини от личен характер обвиняемият А.У. не се регистрирал като земеделски стопанин. Въпреки това той активно извършвал съвместно с баща си земеделска дейност. Освен това разполагал с пълномощни от него да го представлява пред държавни и общински органи, юридически и физически лица, както и пред банкови институции. Подготвял документацията и лично участвал в процедурите по получаване на субсидии по европейски програми.

През периода 2015 г. - 2018 г. включително пред Общинска служба „Земеделие" – Якоруда от името на земеделския стопанин Б.У. в Системата за идентификация на земеделските парцели били декларирани за регистриране само земеделски парцели, които не са собственост на обвиняемите, а са на трети лица. Правните
основания за ползването им, декларирани впоследствие и със заявление за подпомагане - форма за физическо лице, били с представени договори за наем. Те били съставяни от името на лицата собственици на съответните земеделски имоти като „наемодатели" и от името на Б.У. като „наемател". В действителност посочените като „наемодатели" нито знаели за тези договори, нито давали съгласието си на обвиняемите за обработване и ползване на земите им в района на село Бел Камен и село Смолево.

В резултат на представените неверни сведения относно правното основание за ползване на земеделските имоти и неистински частни документи обвиняемият А.У. получил 73 431 лева от бюджета на Европейския съюз, а баща му – обвиняемият Б.У., 20 191 лева.

През февруари 2018 г. собственик на един от имотите, ползваните от обвиняемият без правно основание, разбрал за договор за наем, сключен от негово име с Б.У. Впоследствие била подадена жалба в прокуратурата.
Предстои делото да продължи в Окръжен съд – Благоевград.