Съдят двама затворници за дрога

Новини
13:31 - 01 Декември 2020
1441
Съдят двама затворници за дрога

Внесоха обвинителен акт срещу двама мъже на 55 и 34 години за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, съобщават от Окръжната прокуратура.

Двамата обвиняеми търпели наказание лишаване от свобода в затворническо общежитие Разделна край Варна. Работели на външни обекти. Възползвайки се от липсата на ефективен контрол над тях, намирали начини да се снабдяват, всеки по собствени канали, с наркотични вещества, като имали договорка кой каква дрога да разпространява в пенитенциарното заведение. Обвиняемият К. „отговарял“ за марихуаната и хероина, а обвиняемият С. – за метамфетамините.

Обвиняемият К. разпространявал и тютюн без бандерол. Принуждавали други затворници да укриват забранените субстанции вместо тях, да ги дават, по тяхно разпореждане, на съответните клиенти и да записват стореното в тефтер. Целта била да няма преки следи, уличаващи обвиняемите в престъпление – нито наркотици, нито документи, нито почерк.

На 27.09.2019 г. при рутинно претърсване в спалните помещения, били намерени и иззети общо 80 пакетчета различни по количество и качество наркотици – хероин, метамфетамин и марихуана, както и гореупоменатия тефтер.

Липсата на непосредствена реакция от страна на затворническата администрация по отношение на обвиняемите ги успокоила.