Съдят Джиджи Бекали заради изборна измама

Спорт
17:08 - 04 Януари 2023
1912
Съдят Джиджи Бекали заради изборна измама

Собственикът на футболния клуб ФКСБ (бившия "Стяуа") Джиджи Бекали отново беше изправен на съд, съобщи агенция Аджерпрес.

Причината е, че през октомври 2018 г. футболният бос е гласувал на референдума за промяна на дефиницията за семейство в конституцията на Румъния, въпреки че не е имал това право заради присъди от 2013., предаде БТА.

Настоящото дело се гледа в съда в град Буфтя. Съгласно чл. 387, ал.1 от Наказателния кодекс Бекали може да бъде лишен от свобода от 6 месеца до 3 години или да бъде санкциониран с глоба и забрана за упражняването на определени права.

В деня, в който се яви на вота на 6 октомври 2018 г., Джиджи Бекали направи истинско шоу, припомня телевизия Диджи24. „Дори навън да е 40 градуса, отивам да гласувам. Това е по-важно от всички войни. Бъдещето на нацията, на децата и внуците ни зависи от този вот. Ако няма референдум и не се каже ясно, че семейството се състои от мъж и жена, ще е трудно. Не сега, а след 20-30 години, когато в учебниците ще бъде написано „колко е хубаво да си гей“. Трябва да спасим страната", заяви тогава собственикът на ФКСБ.

Решението за организирането на румънския референдум за семейството през есента на 2018 г. беше взето, след като гражданското движение "Коалиция за семейството" събра подписите на 3 милиона румънци и внесе инициативата в парламента, а Конституционният съд даде зелена светлина за планираната промяна. Референдумът обаче беше обявен за невалиден заради ниска избирателна активност. Едва 20,4 на сто от необходими минимум 30 процента упражниха правото си на глас тогава.